Makaleler

İYOT VİRÜSLERE KARŞI ETKİLİ MİDİR?

İYOT KORONAVİRÜS, İODİNE CORONAVİRÜS

Povidon iyot piyasada batikon diye bilinen cerrahi antiseptik(virüs ve bakteri öldüren) olarak kullanılan %10 luk iyot çözeltisidir.(1) Ameliyatlardan önce vücuda sürülerek cerrahi uygulamalar sırasında enfeksiyon önlenir. Ameliyatı yapacak doktorlar ellerini bu sıvı ile yıkar kimi zaman.

İYOT KORONAVİRÜS, İODİNE CORONAVİRÜS

Povidon İngilizceden çevrilmiştir-Genellikle polividon veya povidon olarak da adlandırılan polivinilpirolidon, monomer N-vinilpirolidondan yapılan suda çözünür bir polimerdir. YANİ PVC diye bildiğimiz plastiklerin bir akrabası ile iyotun bileşik haline povidon-iyot deniyor. (1) Peki neden iyotu plastikle bileşik yapmışlar, YOK MUYDU DAHA ADAMAKILLI BİR MADDE?

 İyot Periyodik cetvelde 7A grubunda bulunan tepkimeye eğilimli ametallerdendir (bknz. halojenler). Bu nedenle kardeşleri Klor, Flor gibi uçucudur ve süblimleşir. Burada povidon, iyotun süblimleşmesini önlemek için kullanılan dizginleyicidir. İyotun antiseptik özelliklerini konuşurken pek çok temizlik maddesinde ve suda kullanılan bir başka halojen olan klorda ciddi dezenfektandır diye hatırlatalım. (Bknz Hidroklorik Asit yani TUZ RUHU) İyotun plastikle olan imtihanı öncesinde iyot boyalı iyot diye bilinen sodyum iyodür olarak (Tendüriyot) satılmaktaydı, hatta hala öyle satılıyor. Ancak bu çözeltinin yarayla temasında iyileşmeyi geciktirici etkileri olduğu düşünülülüyor ve zamanla yerini batikon diye bilinen çözeltiye(povidon iyota) bırakacağı öngörülüyor.

Gelelim mevzuya; 1997 de KAWANA ve ark. Yaptığı bir çalışmada Povidon iyot çözeltisi diğer bütün dezenfektanlar  ile karşılaştırıldığında tek başına virüsleri yok etmede hepsinden daha etkili olduğu karşılaştırılmış. (2) (Tablo 1)

TABLO 1 – (PVP-POVİDON İYOT)

Mesela Hokkaido University Veterinerlik bölümünde korona virüs ailesinden sars virüsünün direncini ölçmek için alkol, iyot, ultraviyole ve sıcaklık karşılaştırılmış.  Bu çalışmaya göre iyot çözeltisi sadece  2 dk’da  alkol 5 dk ultraviyole 15 dk da virüsün DNA veya RNA yapısını bozabiliyor (3) Yani anlayacağınıziyota karşı hiçbir bakteri ve virüsün şansı yok.

Korona günlerinde tendüriyot veya batikon içmeyeceğiz tabiki. Bize daha güveli yollar ve metodlarla vücudumuz envanterine sokacağımız silahlar gerekiyor. Bütün bu çalışmalar bize zaten vücudumuzda bulunması gereken bir mineralin yiyeceklerle veya takviye olarak alımının koronavirüs ile mücadelede etkili olabileceğine daire fikirler veriyor? Yani iyot da doğru kullanılır ise o silahlardan sadece bir tanesi olabilir.

Güvenlik konusuna gelirsek işte o noktada tablo çok net değil, çünkü koronavirüs ile etkili mücadele için alınması gereken iyot miktarı bilinmemekte ve buna dair net bir çalışma mevcut değil.

Ayrıca iyotun fazla alınmasının tiroid fonksiyonlarını nasıl etkilediğine dair çalışmalar da yeterli değil. Bilim dünyası da yüksek dozlarda  iyot alımının güvenliği konusunda henüz fikir birliğine ulaşabilmiş değil.

Bir başka pencereden iyot vücuda zaten yeterli miktarda almamız gereken bir mineral ve son dönemlerde yüksek doz iyot kullandırarak viral ve bakteriyel hastalıklar dahil pek çok hastalığı tedavi ettiğini söyleyen hekimlerinde türkiyede sayısı cidden yüksek. Hatta bu kurslardan birine bizzat katılmışlığım var.

Her iki fikre ve ekole saygı duymakla birlikte bu çalışmalardan ve deneyimlerden toplum olarak çıkarabileceğimiz genel geçer sonuçlar bizim daha çok ilgimizi çekiyor. Güvenli yol bilimin yolu!

SONUÇLAR:

İyot Güçlü bir antiviral ve antibakteriyel mineraldir ve günlük minimum dünya sağlık örgütünün belirlediği 150 mcg lık güvenli dozun civarında iyot alınmalıdır.

İyottan zengin besinler (Deniz ürünleri, sahil kasabalarında yetişen sebzeler ve yeşillikler, deniz börülcesi, kızılcık kirazı…) diyette mutlaka artırılmalıdır.

İyotlu tuzlar yemeğe en son aşamada eklenmeli ve ağzı kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir.

Kaliteli beslenmeyi yeni benimsemiş kişllerin vücudunda iyot çok eksik olabilir. Bu kişiler kişiler günde 2 mg a kadar iyot desteği alarak yüklemeler yapapilir ancak mutlaka bu süreçte kontrol altında olmaları tavsiye edilir. 2 mg iyot desteği için eczacınızın hazırlayacağı iyot lügolleri kullanılabilir.

İyot desteği yapılması planlanacaksa; Ek olarak  miktara göre ayarlanacak yüksek antioksidan olan C vitamini, Çinko, selenyum ve NAC(Sistein) gibi vitamin mineral ve aminoasitleri bütünleyici tedavinin bir parçası olarak almalıdır. Aksi halde tepkimeye meyilli bu ametal vücutta bazı işleyişleri olumsuz etkiler.

İyottan zengin beslenilen veya iyot desteği alınan günlerde bol bol su içilmelidir.

İYOT EKSİKLİĞİMİZ OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ

  • Boyunda şişlik (guatr oluşumu)
  • Cilt kuruluğu
  • Üşüme ve titreme
  • Sürekli yorgunluk
  • Kabızlık
  • Kolesterol yüksekliği
  • Kilo alma
  • Bilinç bulanıklığı ve unutkanlık
  • Kalp ritminin yavaşlaması, bayılma ve baş dönmesi
  • Depresyon
  • Yüksek kolesterol
  • Kas gücünde azalma
  • Depresyon
  • Saç dökülmesi
  • Kas ve kemik hastalıkları

gibi şikayetlerden bazıları sizde de iyot eksikliği olduğunu gösterebilir. Sevgiyle Kalın

Uzman Diyetisyen Sahir Beyaz

KAYNAKLAR :

1.) https://en.wikipedia.org/wiki/Povidone-iodine

2.)Antimicrobial Action of Povidon İodine- Dermatology 1997;195(suppl-2):29-35

3.)Japanese Journal of Veterinary Research >Volume 52, Number 3 

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir