Tedaviler

Die Off (İyileşme) veya Herxheimer Reaksiyonu Nedir?

Die Off (İyileşme) veya Herxheimer Reaksiyonu Nedir?

Bakteri veya mantar temelli problemlerinizle mücadele sırasında sizde de yorgunluk, dikkat dağınıklığı ağrılarınız veya şikayetlerinizde artış gözlemleniyor mu? Endişelenmeyin sizde de Die Off(Herxheimer) yani iyileşme reaksiyonu(krizi) görülüyor olabilir.

Daha önceki yazılarımızda veya televizyon programlarımızda mikrobiyotadan yani vücudumuzda yaşayan iyi ve kötü huylu bakterilerin sağlığımız üzerine etkilerinden detaylıca bahsetmiştik. Beslenme tedavilerinin temelini oluşturan bakteriyel yükü şekillendirme çabaları her zaman barışçıl yollardan ilerlemez. Çoğu zaman iyi ve kötülerin muharebesi, bazende antibiyotiklerin duruma el koymasını mecbur kılar.

İşte böyle anlarda iyi veya kötü farketmeksizin bakteriler ölür. Öyle ya savaşlarda iyiler de kötüler de ölür. Bu ölümler vücutta (endo)toksin denen zehirli maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Toksinler karaciğer ve böbrek detoksifikasyon kapasitesinin üzerinde bir hızla vücutta birikir ve hücresel işlev bozukluğuna neden olarak bağışıklık sistemi zaafiyetinin ortaya çıkmasına neden olurlar. Yani çimenler tepişir filler ezilir! Nasıl bir paradoks değil mi? Hep filler tepişecek değil ya.

Bağışıklık Sisteminde Sitokinler ve Etkileri

Sitokinler, enfeksiyonlarla savaşmak için çeşitli beyaz kan hücreleri tarafından üretilen proteinlerdir. Bu proteinler yeterli miktarda salgılandıklarında enfeksiyonlara karşı savaşmak adına antikorları ve çeşitli aktif immün komponentleri enfeksiyonlu alana çağırırlar. Bir nevi kazaya şahit olan ve 112 yi arayıp haber veren vatandaş gibi. Yani vücudumuzun olmazsa olmazlarıdırlar. Ancak Die-Off gibi bir reaksiyondan sonra çöken detoxifikasyon vücutta panik yaratır. Sitokinlerin miktarı kontrolsüz artarak kaotik immün cevaplar oluşturur. Yani paniklemiş vatandaşlar 1 defa 112 yi arayacağına yüzlerce kez arayarak hatları kitler. Vücutta gezinen toksik materyaller kontrolsüz sitokin aktivitelerinin ve bunun neticesinde ortaya çıkan hastalıkların ana sebebidir.  İşte vücudumuzun detox yapma yeteneği bu yüzden çok önemlidir. Ancak detox deyince aklınıza sadece salatalar ve detox suları gelmesin. Vücudumuzda birden çok detox yolağı mevcut. Bol su içmekten, kaliteli uykuya detox bilinenden fazlasıdır.

Die Off (İyileşme) veya Herxheimer Reaksiyonu Nasıl Önlenir?

İşin sırrı sağlam adımlarla ilerlemek ve acele etmemek. Böylece bakteri ölümü yavaşlatılarak sitokinlerin hızla salınması azaltılabilir. Tam örnek olmasa da Die Off reaksiyonunu yağan yağmurlara benzetebilirsiniz. Şimdi yağmurların kötü bakterilerin ölümü olduğunu düşünün(Aslında yağmur iyi bir gelişmedir aynı kötü huylu bakterilerin ölmesi gibi).  Neticesinde kanalizasyona akan suların da toksinler ve bu toksinlere cevap üreten sitokinler olduğunu hayal edin. Bazen günlerce hafiften yağmur yağmasına rağmen altyapı bununla başa çıkar ve ortalığı seller alıp götürmez. Ancak ne var ki bazen bir yağar 10 günlük yağış 1 günde düşer ve sel olur ve şehir büyük bir felakete uğrar. İşte bu örnekte anlaşıldığı gibi kötü huylu da olsa bakterileri birden yok etmek die off reaksiyonunu hissedilir kılar.

Ancak; bağırsaklarımız kaliteli beslenmeye başladıktan sonra iyileşmeye başlar.  Sağlıklı bir bağırsak geçirgen bir bağırsağa göre toksinlerle başa çıkmada çok daha yeteneklidir. Bu nedenle akıllıca davrananlar bir savaş başlatmadan önce bağırsakları onarmaya çalışmalıdır. Yani Eğer kötü bakterilere büyük bir saldırı veya yaptırım düzenleyecekseniz önce kalenizin sağlam olduğundan emin olmalısınız.

HAP BİLGİ : Bağırsakları iyileştirmeden olası bir savaşı başlatabilecek probiyotik gıdaların alımını dahi önermiyoruz!

Kaçınılmaz olan bir şey vardır, yağmurlarda yerler ıslanır. Yani Die Off önlenemez sadece yavaştan alınması sağlanarak konforu atlatılabilir. Korkmayın her gün zaten die off yaşıyor ama bunları normal zannediyorsunuz. Mesela yoğurt veya kefir içtiğinizde uykunuzun gelmesini sadece içindeki laktik asit, kazomorfin gibi maddelere verilen bir yanıt olarak mı düşünüyorsunuz. Bakış açınızı değişttirin. Filmin sadece aksiyon sahnelerine odaklanmayın. Hiç aklınıza kefir bakterilerinin kötü huylu bakterilerle savaştığı sırada die off oluştuğu ve bu endotoksinlerin vücutta immün yanıt oluşturduğu geldi mi?

Sizi Daha derya deniz muhabbetlere sürükleyeceğimiz güzel günler diliyorum…

Sağlıkla Kalın…

 

 

 

4 “Die Off (İyileşme) veya Herxheimer Reaksiyonu Nedir?” üzerine düşünceler

  1. selcem dedi ki:

    Merhaba , ben sibo nedeniyle bir alternatif tip tedavisi görüyordum. Vitamin c serumu, kekik yagi , epsom tuzu vs. Ancak vucudumda cok fazla folikulut cikti ve dermatolog bunlarin alerjiye bagli olduğunu soyledi. Diger doktor ise toksin atıldığını soyluyor. Hangisine inanacağımi sasirdim. Sizin gorusunuz nedir?bunu test etmek mumkun mudur

    1. DytSahirBeyaz dedi ki:

      Selcem hanım merhabalar muhtemelen iyileşme krizi yaşıyorsunuz ve bunun sonucunda meydana gelen kaçınılmaz toksisite bunlara neden olabilir. Bu esnada toksin atımı destekleyici davranışlar yapmanız gerekir. Detaylı bilgi için 05443706568 numaralı hattan bize ulaşarak randevu alabilirsiniz. Sağlıklı yarınlar dileriz.

  2. Esma gündoğdu dedi ki:

    Merhaba, candida diyetinde şalgam suyu serbest mi sizce bir zararı var mı diyete?

    1. sahir beyaz dedi ki:

      Merhabalar Esma Hanım, Şalgam Saccharomyces cerevisiae, yani ekmek veya bulgurdan yapılan ekşi maya diye bilinen bir mantar türü ile fermente edilir. Candida ile rekabet edebilen bu mantar yararlı olabileceği gibi iyileşme döneminde semptomların kontrol altında tutulmasını zorlaştırabilir. Sevgiyle Kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir