Makaleler

OTOİMMÜN HASTALIKLARDAN KİLO VERMEYE DENKLEMİN KÜÇÜMSENEN HALKASI BADEMCİKLER

Bademcikler bakteri ve yiyecek artıklarını içlerine alarak immün sistemin bakterileri ve yapı taşlarını tanımasını sağlayan öncü keşif organlarıdır. Bu kaşif organ immün sistemin 0-6 yaş arasındaki en temel kalesidir. Bu görevi dilin üzerindeki kubbeler ile beraber yaparlar. Ancak bazen keşif için içlerine aldıkları bakteriyel yük çizgiyi aşıp bademcik taşlarına ve inflamasyonuna neden olabilir.

Avrupa ve ABD de son yıllarda neredeyse sivilce sıkma videolarını izleme trendi gibi büyük bir trend yükseliyor. Bademcikler kimi zaman bir aparat ile kimi zaman kişinin parmağı ile kimi zaman ise sterilize edilmiş kulak çöpü ile sıkılarak içerisindeki besin artıkları ve taşlar dışarı çıkarılıyor. Asıl ilginç olan bu videoların altına yapılan türlü yorumlar. Romatizmal hastalığının azaldığını söyleyen, Kilo verdiğini söyleyen, geçmek bilmeyen ağız kokusunun geçtiğini, sedef hastalığının yok olduğunu, baş ağrısının kalmadığını, haşimatosunun yatıştığını ve daha birçok şey. İnsanların küçük mucizelere tutunup bazı zor dönemleri atlattığına çok kez şahit olmuş biri olarak bu  akımı ilk takip ettiğim zamanlarda yorumlardan hızlıca etkilenmek yerine bilimsel olarak altyapısı olup olmadığını araştırmaya girişmiştim.

Beni karşılayan sürpriz ise okurken kaybolduğum derya deniz çalışma, streptokokuslar ilk göze çarpan neden gibi görünse de işler mikrobiyotanın karmaşık denklemine kadar uzanıyor. Okudukça  bademciklerin bilinenden fazlası olduğunu tartışmasız kabul etmiştim.

Mesela sedef hastaları; büyük çoğunluğunda tonsillektomi sonrası şikayetlerin tamamının birden ortadan kalktığı bilimsel pek çok çalışma ve vaka sunumlarına konu olmuş. Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi’nde 2014 yılında yayınlanan derleme, 1960 ve 2013 yılları arasında yayınlanan sedef hastalığı tedavisi için tonsillektomi çalışmalarını incelemiş. Bu çalışmalarda bademcikleri çıkarılmış olan sedef hastalarından oluşan 410 vaka takip edilmiş. Bunlardan 290 tanesi, incelemeye göre tonsillektomi  prosedürünü takiben psoriazislerinde tamamen iyileşme yaşamış. Burada sakın ha sedef hastaları bademciklerini aldırsınlar  veya sivilce gibi bademciklerini sıksınlar gibi düz bir sonuç ortaya çıkmasın. Amacım sadece hastalıklara farklı pencerelerden bakabilmenizi sağlamak.

Şimdi Sedef hastalığını bir kenara bırakıp diğer bütün hastalıkları  tahayyül edin. Ağız kokusundan, baş ağrısına alakasız şikayetleriniz bile vücüdunuzun ilgili olmadığını düşündüğünüz bir yerinden kaynaklanıyor olabilir. Sonuçta hepsi aynı sistemin bir parçası. Bademcikler de erken yetişkinlik döneminde ve çocuklukta immün sistemin süvarileri.

Sizi daha fazla bilimsel muhabbete boğup  zamanınızı almayacağım. Size izlemekten kendimi alıkoyamadğım bir video izletmek istiyorum. Video da kendi imkanıyla bademciklerini temizleyen bir görsel var aman ha siz öyle yapmayın. Çok meraklıysanız ve sizde de nedenini aşmakta zorlandığınız rahatsızlıklar var ise bademciklerinizi mutlaka bir doktora muayene ettirin. İyi Seyirler!

Lenfatik sistemin immün sistemle, hormonal yapıların sindirim sistemi ile romantik dansını görmezden gelen tıp tıp değildir. Aykırı Diyetisyen

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir