Makaleler

Harvard’lıya Bakma Yemene Bak; Hindistan Cevizi Yağı

Aziz Nesin tarzı olsun bu yazımızda bir tutam!

Kırdığı cevizlerin haddi hesabı yok denir. Deyimdir güzel ülkemizin güzel dilinde . Yanlış tutum veya davranışta bulunan birinin birden fazla hata yapması ve hatta bu hatalarda ısrarcı olması anlamına gelir. Halk arasında bilerek ve isteyerek gizliden suç işlemek anlamına da gelir. Çapkınlık yaparken kullanılır mesela… Argoda Halt’tır bu cevizler. Yediği haltların haddi hesabı yoka dönüşür olay. Dilimizdeki bu tarz güzellemeleri davranışlarına yansıtamayan ülkemiz medyasının batı medyasında yer alan her osuruğu fırtınaya dönüştürme geleneği için de bu güzel deyimlerden faydalanmak yerinde olacaktır sanırım. Hazır konumuz cevizken…

100 gram organik hindistan cevizi yağı 18 tl olan güzel memleketimde SAKIN HA, MEĞERSE ZEHİRMİŞ, BAKIN ASLINDA NEYMİŞ, DOMUZ YAĞINDAN DAHA FAZLA DOYMUŞ YAĞ İÇERİYOR gibi ucuz başlıklarla servis edilen haberlerin tamamı neyi amaçlıyor bilinmez ama iddia sahibi Karin Michels bile çamur atarken geçmişten bugüne tutunabildiği doymuş yağlar zararlıdır teoreminin ilerisine gidemezken bu başlıklar ışın hızıyla amacına ulaşıyor.

Teorem Derken? Doymuş Yağlar Zararlı Mıdır?

Bu teorem-iddia gerçeğe yaslanmakla birlikte söylem biçimi ve yaratılan algı itibariyle gerçeği yansıtmamaktadır. Hatta günümüz gıda sanayisi ve mutfak alışkanlıkları perspektifinden bakılınca buram buram cehalet ve art niyet de kokmaktadır. Evet gerçekten de sürekli ve sadece doymuş yağ tüketirseniz bu durum hücre zarınızı daha kırılgan ve dayanıksız yapacaktır ki bunun neticesinde birçok hastalığa maruz kalabilirsiniz. Zeytinyağı ve  soğuk sıkım bitkisel yağlar gibi yağları beslenme tablonuzdan çıkarır da sadece kuyruk yağı gibi doymuş yağları tüketirseniz şüphesiz ki iddia sahibi haklı çıkar. Ancak Beslenme bilimi gerçekten bu kadar tekdüze ve iki boyutlu mudur? Tabi ki Değildir…  Denge her şeyde olduğu gibi burada da önem arz etmektedir. Bu denge günlük ihtiyaçlara ve durum tablolarına göre değişkenlik gösterir.

Az önce de bahsettiğim gibi 100 gramının 18 tl ye satıldığı bir yağın zaten günlük kullanımda pratikte yer aldığını düşünen varsa marjinal yaşam tarzının getirdiği sağlık koşullarını kucaklamaya hazır olmalıdır. Yani Aziz nesin olsaydı “Ölsün efendim kilosu 180 liralık yağla kızartma yapan kişi” derdi gibi geliyor. Ruhu şad olsun…

Ters Teorem,Doymuş Yağ Zararlı ise; Doymamış Yağ Asitlerinin Tamamı Yararlı mıdır?

Kimsecikler RAFİNE edilerek elde edilen doymamış yağ asitlerinin zararlarını dile getirmemektedir. Bugün neredeyse her evde yoğun kullanılan ayiçiçeği, kanola ve mısırözü yağlarının zararlarını saymakla bitiremeyiz. Mesela kendisi çoklu doymamış yağ asidi olan Araşidonik(Araşidik Değil) asit PRO-İNFLAMATUAR mekanizmasında kilit rol oynar. Bugün geçmeyen inflamatuar hastalıklara, low grade inflamasyonlara teslim olmuş ülkemizde araşidonik aside elzem yağ asidi demek aziz nesin mizahını da zorlar. Yine  aynı yağ asidinin aşırı tüketiminde kontrolsüz histamin boşalmaları olur ki bugün bir sürü allerji ve duyarlılığın nedeni de budur mesela.

Hindistan Cevizi Yağı Yararları Nelerdir?

Aykrı Diyetisyen Biyofilm

Soldan Sağa Doğru Bakterilerin Biyofilm Oluşturması(1.şekil)

Bazı türden doymuş yağ asitleri hindistan cevizi yağında bolca bulur. Bunların başlıcası Kaprik ve Laurik yağ asitleridir. Bu yağ asitleri bakteri, mantar ve virüslerle savaşmada çok etkilidir. Bundan biraz bahsetmek istiyorum.

Bu iki yağ asidi bakterilerin örgütlenmesine ve koloni oluşturmalarına engel olmaktadırlar. Bu örgütleniş biçimi jelsi bir tabaka olan BİYOFİLM olarak isimlendirilir.  Biyofilmler polisakkarit bazlı bir ağ yapısıdır ve bakterilere antibiyotikler dahil bir çok düşmandan korunma olanağı  tanır. (Bknz 1.şekil)  Biyofilmler, bir yüzeye yapışarak kendi ürettikleri polimerik yapıda jelsi bir tabaka içinde yaşayan mikroorganizmaların oluşturduğu topluluk olarak tanımlanabilir.(Kaynak HACCP kuralları temel ilkeleri)

İşte bakteriler için böylesi bir yuvayı dağıtan yağ asitleri tabi ki hem övgüyü hak eder hem de kullanan kişi tarafından etkisi görüldüğü için önerilir.

Aşağıda Doymuş Yağ Asitlerinin Listesi Yer Almaktadır(Bknz. Kaprik ve Laurik Asit)
Yağ asitleri Sistematik adı Karbon Sayısı Erime Nok. (oC) Viskozite Yoğunluk
Bütirik asit Butanoik asit C-4:0 -8 artar azalır
Kaproik asit Hekzanoik asit C-6:0 -3
Kaprilik asit Oktanoik asit C-8:0 16
Kaprik asit Dekanoik asit C-10:0 31
Laurik asit Dodekanoik asit C-12:0 44
Miristik asit Tetradekanoik asit C-14:0 54
Palmitik asit Hegzadekanoik asit C-16:0 63
Stearik asit Oktadekanoik asit C-18:0 70
Araşidik asit Aykosanoik asit C-20:0 76
Behenik asit Dokosanoik asit C-22:0 80
Lignoserik asit Tetrakosanoik asit C-24:0 84

Demem O ki…

Geçiniz efendim. Sıkıldık popülist bilimsel yaklaşımlarınızdan.  Artık kimse bu kadar gayrı ciddi açıklamaları da dikkate almıyor zaten. Buna rağmen yine Aynı cevizi kırmaya çalışıyorlar ama bu seferki cevizin adı Hindistan Cevizi; yani çetin ceviz! Zor kırılır anlayacağınız. Güzel Harvard’lı ablamız yemeyin dedi diye de  şimdilik kullanmayı bırakacağa da benzemiyoruz. Ta ki aksini ıspatlayan gerçek bir bilimsel çalışma ile hindistan cevizi yağının bilinmeyen bir yönü keşfedilene kadar.

Sağlıkla Kalın…

Aykırı Diyetisyen Sahir Beyaz…

 

İlgili Mesajlar

2 “Harvard’lıya Bakma Yemene Bak; Hindistan Cevizi Yağı” üzerine düşünceler

  1. Songül dedi ki:

    Cok yerinde bilimsel bir cevap olmus Sahir bey, tebrikler.

    1. DytSahirBeyaz dedi ki:

      Çok teşekkürler sevgiyle kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir