Genel

Disbiyozisi Anlamak ve İrem Dericinin Hayatını Kurtarmak

 

20 Eylül 2017 Milliyetin haberine göre İrem Derici yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Acıbadem Fulya Hastanesinde Yoğun Bakım ünitesinde bakıma alındı. Başhekim Prof. Dr. Reha Baran’ın açıklamalarına göre Sayın Derici Gastroenterit ve İdrar Yolu Enfeksiyonu tanılarıyla takip ediliyor dendi. Devam eden açıklamada bu iki rahatsızlık yüzünden fazlaca elektrolit kaybına maruz kalan şarkıcı halen tedavi altında. Artık barsaklarımızın ve vücudumuzun gerçek ev sahipleri olan bakteriyel nüfusu daha fazla anlamak mı gerekiyor?

 

Mikrobiyota’dan  Disbiyotaya(Disbiyozis) yaşamı anlamak?

 

Vücudumuzun her yerinde yaşayan konakçı dost veya yarı düşmanyarı dost diye tarif edilebilecek; Çoğu durumda hastalık yapıcı bakteriler ile rakabete girerek onların vücudumuza zarar vermesini önleyen bakteri kolonilerine Mikrobiyota deniyor. Bunlar artık nihayet çok ünlüler aynı İrem Hanım Gibi televizyonlara çıkıyorlar! Onlardan bizimle çok işbirliği yapanlara Probiyotik deniyor. Probiyotikten zengin beslenirseniz hasta olmazsınız deniyor. Latincede olduğu gibi Biyozis yani bu bakterilerin varlığı, geniş anlamda sağlıklı yaşamak ya da sağlıklı  hayat anlamına geliyor. Sonuna kadar katılıyorum bu durma.

Disbiyozis ise her hangi bir nedenle bu kolonileşmenin dengesinin bozulmasıyla sağlığın  bozulmasına verilen isim. Disbiyozis ismi genellikle artık  bağırsak florası için kullanılsa da temelde vücudumuzun bütününün bir bakteri florası olduğu artık biliniyor:

  • Kadın Doğum uzmanları ve Ürologlar vajinal ve genital florayı,
  • Göz doktorları göz ve çevresinin florasını
  • Diş Hekimleri ağız içi florasını,
  • Dermatologlar derinin farklı yerlerindeki(saç, yüz, vs vs) florayı biliyor…

 Ancak aynı İrem Hanımın Ünü, bilinirliği ile önemsenmesi arasındaki bağlantı gibi ünlü probiyotikleri bilen çok ama önemseyen kimse yok!!!!

 

İrem Hanımın Hikayesi Üzerine Tahmini Senaryo

1987 Doğumlu Gencecik bir kız. 177 boyunda ve 60 kilo sağlıklı sayılabilecek güzellik görünümünde. Badireli bir hayat hikayesi vardır beklide. Sanatçı olmak da zor zanaat. Tüm bunlar stres faktörünü ihmal etmememiz gerektiğini hatırlatıyor. Stres barsak sisteminin bir numaralı düşmanı. Ancak 29 yaşında yoğun bakıma düşmek için stresten fazlası gerekir. Bildiğim kadarıyla İrem hanım dönem dönem zayıflama diyetleri yapan ve formunu korumak zorunda olan bir kişi. Son dönemde ise hızlı kilolar vermek adına Arpa suyu diyeti diye tarif edilen şok diyetlerle gündeme geldi. Hastalığıyla birlikte tahılı savunma bakanı olanı medya mensupları onun arpa suyu değilde günde 2 bira içtiğini yazsalar da bu konular tartışmalı. Hastalanmadan önce yazsalardı bu haberleri madem konuya çokça hakimlerdi!

 Arpa Suyu Diyeti Nedir ve İrem Hanıma Nasıl Zarar Vermiş Olabilir?

 

 

Arpa suyu diyeti ile haftada 4 kilo : Bir çok kadın sitesinde arpa suyu diyeti bu başlıkla sunuluyor ve bu diyetle haftada 4 kilo verilebileceği belirtiliyor. Arpa suyu diyeti yapanlar için unlu yiyecekler, yağlar  ve yumurta yasaklı. Arpa lapası, meyveler, sebzeler ve yağsız light yoğurtlar bu diyetin temelini oluşturuyor. Bir kere artık disbiyozis de yağsız yapılan diyetlerin Candida Mantarı artışına neden olduğu yüzlerce kez ıspatlandı. Hel

 

e hele ortamda tahıl ve meyve(karbonhidrat )varken yağ alınmaması bu hızı katlıyor. Artan Candida ve Sakkarolitik bakteri aktivitesi  ortam PH’ sını yani asit baz dengesini hızla hastalık yapıcılar lehine çeviriyorlar. Bunlar kimi zaman sadece kabızlık gaz şişkinlik yanma gibi gastrointestinal şikayetlere neden olabiliyor ve önemsenmiyor. Bunun sonucunda doktora gitmeyi akıl edenlere de bazen sorgusuz sualsiz antibiyotik başlanabiliyor ve ardından hiçbir probiyotik destek de kullanmıyor. İşte tam da mantar veya patojen krallığı(Disbiyozis) yaratmak için atılan ilk yanlış adım. Artık Candidaların elleri daha da güçleniyor. Çünkü onları dizginleyen mikrobiyotamız artık probiyotiklerden yoksun hale geliyor ki fekal yolla bu koloniler idrar yollarına da pek rahat geçebiliyor.  İrem hanımın barsaklarından idrar yollarına kadar uzanan bu hikayesine bir de bu açılardan  bakmak gerekiyor. Vücudun bir bütün olarak değerlendirilip ele alınması gerekiyor. Kimse mikrobiyotanın değerini anlayamıyor.

Disbiyozis ile Nasıl Baş Edebiliriz, Ne Yapmalı?

 

 

 

  • Çeşitli Yiyecekler ve yeme şekillerinin sağlıklı diye pazarlanması(Gıda Terörü)
  • Kontrolsüz kullanılan Antibiyotikler ve Mide asit azaltıcı ilaçlar
  • Yan etkisi yoktur diye düşünerek yıllarca kullanılmış doğum kontrol hapları
  • Tıbbi veya kozmetik bazı kremler
  • Makyaj malzemeleri(Deri Florası)
  • Sabunlar(Deri Vajen ve Barsak Florası)
  • Ağız içi gargaralar ve Diş macunları(Ağız Florası)…

Derken  Disibiyozis’e neden olan liste uzun uzadıya devam ediyor. Doktorların ve Diyetisyenlerin bile çok sık önerebildiği bu bileşenler biyosis(yaşamın) düşmanı oluveriyor. Nasıl bir yaman çelişkidir böyle bu hayat. Şifa ararken şifadan olmak. Aklıma geçen aylarda sabunlar bile hijyenik değil haberleri geldi birden. Hijyen ararken hijyenden olmak…Doğru bilinen şeyler değişmek üzere!!!

 

Bakteriyel floranın yitirmeden yapılması gerekenler, yitirildikten sonra yapılması gerekenlerden çok daha kolay. Bu yüzden hastalanmadan sağlığı korumak gerek. Bunu nasıl yapacağımızı birkaç adımda özetleyelim.

  • Dengeli beslenmenin temellerini keşfetmek gerekiyor. Daha az işlenmiş gıda tüketmeli. Tahılları temel besin olmaktan çıkarmak gerekiyor.
  • Doğal fermente süt ürünleri günlük tüketilmeli. Kefir ve Ev yoğurdu bunlar için en iyileri. Arpa diyetindeki zırvalık Light yoğurtlar fermente falan değil içlerinde değil probiyotik yaşam belirtisi bile yok.
  • Ev yapımı doğal sirkeli veya sirkesiz Turşular veya fermente sebzeler(Saurkraut) tüketin. Bunların tariflerinin tamamı web sitemizin tarifler bölümünde mevcut.
  • Tek tip beslenmeyin ve asla şok diyetler, popüler internet diyetleri yapmayın. Vücudunuz için gerekli bütün bileşenlerin bulunduğu dengeli diyetleri daha yavaş zayıflasanız da bırakmayın. Sadece 1hafta yapacağım diyerekten kendinizi kandırmayın. İrem Hanım 2 haftada hastanelik oldu!!!
  • Daha çok çiğ sebze tüketin. Çiğ sebzelerde bulunan prebiyotikler ve bazı mineraller disbiyozisi önler veya iyileştirir.
  • Eğer artık disbiyozisiniz çoktan oluşmuşsa mutlaka bu konuda uzmanlaşmış bir sağlık profesyonelinden yarım alın!

NOTLAR : Burada İrem hanımı değerlendirirken maksadımız İrem hanımın özel hayatı üzerine bir yazı yazmak değil, sadece gençler arasında popülerleşen şok veya yanlış diyetlerin ve diğer bütün yaşam kirleticilerinin farkına vardırmak. İrem hanıma acil şifalar diliyoruz. Herkese bir ders olmasını diliyoruz. Afiyetle Kalın…

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir