Tariflerim

Sade Yağ (Ghee) Nedir, Nasıl Yapılır?

Tereyağı   %100 yağ içeriği olan bir yağ değildir. İçinde yağın yanı sıra süt proteinleri(Whey ve Kazein), süt şekeri(Laktoz) ve su bulunur. Yemeklerde kullanıldığında bu proteinler zararlı bir tepkime olan maillard  reaksiyonu geçirerek kanserojen bir hal alırlar üzerine birde yağın yapısının bozulmasını da eklersek.Bu haliyle vücudumuza tereyağını almayı inanın istemezsiniz.  Ghee yaparken bu proteinler başta olmak üzere diğer zararlılar yağdan ayrıştırılır. Hindistan menşei bu alışkanlık yüzyıllar içinde çoğu toplumda gelenekleşmiş.  Ben babaannemin de bu yağı yaptığını hatırlıyorum. Zaten Anadolu 2 kıtanın kültürel sentezi olmuştur her daim. Herkesin kolayca yapabileceği bu tarifi evinizde mutlaka yapın. Hem iddia ediyorum yemeklerinize sihirli bir el değmiş gibi hissedeceksiniz.

MALZEMELER

  • 500gr Tereyağı(Yoğurttan)
  • Çelik Tencere
  • Temiz Bir Cam kavanoz
  • Çay süzgeci

 

YAPILIŞI

Suyu süzülmüş tereyağı kolay erimesi için küp küp doğranarak bir tencereye alınır. Tamamı sıvılaşana kadar kısık ateşte sürekli karıştırılır. Tamamı eridikten sonra karıştırma işlemini bırakıp bir kaşık yardımıyla üzerindeki köpükler alınır.

 

Bu köpük evresi;

1 köpük evresi’dirve çok yoğun köpürür. Ardından çok kısık ateşte 20 dk daha fokurdamaya bırakılır. Arada benim gibi sabırsızlar kenarlardan sürekli köpükleri alabilirler.

 

 

 

20 dk nın sonunda;

2. köpük evresi baloncuklu bir şekilde olur. Bu evreden sonra 5 dakika daha kaynatılıp ateşten alınır. Köpükler iyice temizlendikten sonra dibindeki çökeleğimsi proteinler süzülerek cam kavanozda ağzı tülbentle soğumaya bırakılır. 3 saat sonra soğuyan yağı dolaba kaldırabilirsiniz. Dolapta su değmeden kullanılırsa ömrü 5 aydır.

 

 

NOT :Burada en dikkat edilecek detay süzme işleminde kesinlikle yağ dışındaki şeylerin kavanoza alınmamasıdır.

 

Kimler Tüketeblir?

Ghee yağı  7. aydan gün almış bebeklerden başlayıp her yaş grubunda güvenle kullanılabilinecek bir yağdır. İçerdiği CLA(konjuge linoleik asit) ve K2 vitamini sayesinde  dolaşımsal problemleri azaltır. Tereyağı eğer özgür dolaşan yemlenmemiş bir hayvanın yağı ise; elde ettiğiniz bu yağ altın değerinde olacak.

Bu tarifi  yaptıysanız sevdiklerinizle de paylaşmayı unutmayın.

Afiyet Olsun…

 

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir