Makaleler

Sabahları Baş Ağrısı İle Uyanıyorsanız Bu Yazıyı Sonuna Kadar Okuyun

Hayatınızın bir döneminde sabahtan yorgun ve baş ağrılı uyandığınız oldu mu? Olduysa vücudunuzun veya ruhunuzun size anlatmaya çalıştığı bir şeyler var. Bu şeylerden birini veya birkaçını yazımızda keşfedip üstesinden gelmeniz umuduyla yazıyorum yazımı. İki başlık altında toplayacağım. Bedenin ve ruhun anlatmaya çalıştıkları diye

Bedenimizimiz Ne Anlatmaya Çalışıyor?

TANSİYON: Gece tansiyon yükselmeleri veya düşmeleri veya sabaha karşı artan kortizol hormonu ile yükselen kan basıncı sabah baş ağrılarının bir nedeni olabilir. Danışanlarımdan böyle bir şikayet duyarsam mutlaka kan basıncı takibi isterim.

OKSİJEN :  Oksijensiz kalmak yani oksijenden yetersiz beslenmek.   Bu kimi zaman uyku apnesi gibi kronik bir problem, kimi zaman ise basit bir grip süresince burun tıkanmasına bağlı olabilir. Sebebi ne olursa olsun uykudayken solunum sıkıntısı çekmek kandaki oksijen satürasyonunu düşürür. Sonuç olarak kan basıncı artar.

 KRONİK UYKUSUZLUK : Uzun süredir ertelenen uyku veya uyku saatlerindeki değişimler ve her zamankinden daha kısa süren uyku dilimleri de başımızı ağrıtabiliyor.

ŞEKER : Gece kan şekerinin düşmeleri veya sabah hipoglisemileri mühim bir baş ağrısı sebebi olabilir. Hayatınızda daha az işlenmiş gıda ve daha fazla hareket olsun.

TOKSİK :  Gece boyu çevresel veya metabolik bir toksiğe maruz kalmak vücudun gece boyu arınma mesaisi yapmasına neden olur. Dinlenemeyen ve rahatlayamayan vücut bunun intikamını ertesi gün alır. Bu çok geniş ve başka bir yazıda tek başına uzun uzadıya anlatabileceğim bir süreçtir ama ben size  kısa bilindik bir örnek vereyim. Hani akşamları alkol miktarını abartanlar dünden kalmayım diye ortada gezer ya…

MİNERAL EKSİKLİĞİ : Toprak yanlış tarım politikaları ve denetimsiz ilaçlama yüzünden verimsizleşti. Sonuç olarak bütün sebzeler ve meyveler minerallerden fakir. Örneğin  sadece magnezyum eksikliğinin bile sabah baş ağrılarına yol açabileceğini düşündüren gözlemler var. Gerisini ziraat mühendisi akrabalarınıza sorun.

KONFOR : Kötü bir yatak, yanlış seçilmiş bir yastık, ışık kirliliği, gürültü kirliliği gibi etmenler geze derinuykuya geçmenize engel olabilir. Sabah baş ağrısından tutun da gün içi artmış strese kadar pek çok sonucu olabilir.

SICAKLIK VE NEM: Çok sıcak ve çok nemli bir odada yatıyor olmak baş ağrısı ile uyanmamıza neden olabilir. Bunun en sık örneği kombili evlerde peteklerin gece boyu yakılması. Birde üstüne sabaha kuruması istenen bir şeylerin asılmasıdır. En azından benim danışanlarımdan dinlediğim bir anektod.

 

Ruhumuz Ne Anlatmaya Çalışıyor?

Aslına bakarsanız beden bu kadar sıkıntı çekerken ruhun ertesi güne sağlıklı uyanmasını bekleyemeyiz. Yani bedensel stres sosyal stresle baş etme yeteneğimizi düşürür. Bunu mizahi anlatmam gerekirse sık didişen çiftlerin yatağı eski ve rahatsız ediciyse bunu birde bu açıdan düşünün. Ancak yine de bazen içinden çıkamadığımız sosyal stresler de sabah baş ağrılarına neden olabilir.

GİZLİ DEPRESYON :  Sessiz, derinden giden ya da yeni başlayan bir depresyonun ilk işaretlerinden birinin de sabah yataktan baş ağrılarıyla uyanmak olduğu iyi bilinir. Depresyonun diğer işaretlerinin “sabah erken saatlerde uyanmak, sabah yorgunluğu, mutsuzluk/isteksizlik/keyifsizlik, odaklanma güçlüğü, aşırı duygusallık hali” olabileceği de psikiyatrlar tarafından en çok duyulan şikayetlerdir.

İŞ STRESİ VE SORUMLULUKLAR : Gergin, kafası karışık, sorunlarını çözememiş, gece yatağa endişe ile girmiş kişilerde de sabahları baş ağrısı ile uyanabilirler.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELER :Hayata bakış açıları  olumsuz olan kişilerde sabah baş ağrıları görülebilir.

Hayat neden bütün zorlukları benim karşıma çıkarıyor. Haksızlığa uğruyorum. Gibi Gibi Gibi….

Başınızın ağrısı fiziksel veya psikolojik olabilir. Sorunu çözmek için profesyonel bir yardım almayı ertelemeyin…

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir