Tariflerim

Üzüm Sirkesi İle Yaza Veda Ediyoruz

En çok tercih edilen ve bekletildiğinde kaliteli bir keskinliğe ulaşabilen sirkelerden biri de Üzüm sirkesidir. Furuktoz yani şeker oranı yüksek bütün meyvelerden sirke elde edilebilir. Ancak anadoluda üzüm ve elma sirkelerinden yapmak daha çok tercih edilen yöntemlerdir. Alıç sirkesi tarifimizden sonra üzüm sirkemizi de yaza veda etmek için paylaşıyoruz.

MALZEMELER

  • 2 kilogram Güzel Kokulu kırmızı Üzüm
  • 2 yemek kaşığı bal
  • Tülbent ve Kevgir
  • 3 litrelik Cam kavanoz

 

YAPILIŞI

Üzümleri iyice yıkadıktan sonra temiz bir kapta güzelce ezerek suyunu çıkarın. Bu işlem sırasında kullanacağınız malzemelerin kötü bakteri bulaştırmaması için yeni ve temiz olmasına özen gösterin.  Ardından üzümün suyuna 2 kaşık balı ilave edip cam kavanoza alın. (Bal dünyanın en güçlü probiyotik mayalarından biridir. Tabiki hakiki ise!) Cam kavanozda içine börtü böcek dalmasın diye üzerini ağzı bağlı tülbentle örtün. Pencere kenarı veya mutfak  tezgahının üzerine koyun. Başlangıç aşamasında 2-3 günee bir tahta bir kaşık yardımı ile karıştırıp tekrar üzerini tülbentleyin. Ben yalnızca karıştırma işleminde kullanmak için Şimşir kaşık kullanıyorum. Bu kaşığın özelliği hiç bakteri tutmamasıdır. 5 hafta sonra üzüm suyunu posasından ayırmak için  temiz bir tülbentle süzün.

Sirke beklediğinde belirgin tortular oluşma aşamasında süzme işlemi tekrar edilebilir.  Toplamda 4-6 ay süreden sonra son bir kez süzüp kaliteli cam şişelere koyarak ağzını sıkıca kapatın malum keskin sirke küpüne zarar. Kalitesiz camlarda da çok fazla arsenik var dikkat etmek lazım. Kışın sizi hastalıklardan koruyacak bu tarifi mutlaka üzüm mevsimi geçmeden yapın.

NOT :Biz üzümlerimizi alırken kükürtlenmemiş, yol kenarında yetişmemiş ağır metallere maruz kalmamış ilçelerden alıyoruz. Satıcıya mutlaka bu üzüm nerenin malı diye soruyorum. Örneğin HATAY İskenderun veya Dörtyol üzümleri Demir Çelik fabrikasının toksik yükünden dolayı alınmamalı. Bunun yerine Hatayın gönlü olsun diye Hassa Üzümü tercih edilebilir. Kokusu taaaa Nereden Gelir.

Sağlıcakla Kalın…

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir