Tariflerim

Fermente Sebze Sauerkraut Tarifleri (GAPS)

Bu tarif Almanca “ekşi” anlamına gelen “saur” ve “sebze, lahana” anlamlarına gelen “kraut” kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş olup, bu almanca kelime ingilizce’de de kullanılmaktadır. Büyüleyici etkileri olan bu yiyeceği sofranızın sultanı yapmaya hazır olun. Hatta lahana mevsiminin bitmeye yüz tuttuğu şu günlerde benim tavsiyem hazır ucuzken bolca yapıp yazın yemek üzere saklayın. Dünya parayı probiyotik suşlar satın almaya ayırdığınız bu dönemlerde bütçenize de iyi gelecek. Ben bunun için 2 adet tarif anlatacağım. Giriş diyetinden sonraki aşamalarda veya 6 yaşından küçük bütün bireylere ilk tarifi kullanmalarını öneriyorum. Zira daha konforlu bir geçiş olacaktır.

Kefir ya da Yoğurt altı suyu

1.TARİF ALMAN SAUERKRAUT

MALZEMELER

  • Kaya Tuzu
  • Kaynatılıp Ilıtılmış Su veya hazır su
  • 1 Adet Küçük Lahana
  • Çok Az Yoğurt Suyu (1 Kaşık Civarı)

YAPILIŞI

Lahanalar tek tek ayıklanıp kaynar sudan geçirilerek yumuşaması sağlanır. Eğer organik lahana

Sıcak sudan geçirilmiş lahanaları doğrayın

kullanmıyorsanız bu işlem kimyasallardan kurtulmak için de yapılabilir. Lahananın en dışında bulunan yaprak ayrılır. Bu yaprağı daha sonra en üstte üzerine ağırlık koymak için kullanacağız.

 

Geriye kalan yapraklar incecik şerit şerit doğranır ve bir kaba alınır. Üzerine 1 yemek kasığı tuz atılır ve iyice suyu çıkana kadar (10 dk) temiz elle yoğurulur. Yumuşayıp suyunu salan lahana elle ya da ahsap havan tokmağı ile bastırılarak kavanoza doldurulur. Kesinlikle metal değmesin. Kapta kalan tuzlu su üzerine eklenir. En basta ayrılan dış yaprak ve temiz bir ağırlık en tepeye konur, böylece lahananın tamamının suyun içinde kalmasını sağlarız. Üzerine pamuklu temiz bir tülbent örtülür ve mutfak tezgâhında 1 hafta bekler, sonra da buzdolabına kaldırılır.

Bastırarak sularını azalttığınız lahanalar havanla bastırılır

 

 

 

2.TARİF TÜRK USÜLÜ SAUERKRAUT

MALZEMELER

  • Kaya Tuzu
  • Kaynatılıp Ilıtılmış Su veya hazır su
  • 1/4 Adet Küçük Lahana
  • 1 Adet kırmızı pancar
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yaprak dere
  • Çok Az Yoğurt Suyu (1 Kaşık Civarı)

YAPILIŞI

Lahanalar tek tek ayıklanıp iyice yıkanır. Eğer organik lahana kullanmıyorsanız size tavsiyem ilk tarifi kullanın. Lahananın en dışında bulunan yaprak ayrılır. Bu yaprağı daha sonra en üstte üzerine ağırlık koymak için kullanacağız.

Geriye kalan yapraklar incecik şerit şerit doğranır ve bir kaba alınır. Üzerine 1 yemek kasığı tuz atılır ve iyice suyu çıkana kadar (10 dk) temiz elle yoğurulur. Yumuşayıp suyunu salan lahana elle ya da ahsap havan tokmağı ile bastırılarak kavanoza doldurulur. Arasına Defne yaprağı ve dere otu koyarak güzel rehasının olması ve çıtır kalması sağlanır.  Kapta kalan tuzlu su üzerine eklenir. Üstüne küp küp doğradığınız kırmızı pancarları ve ikiye bölünmüş sarımsakları ekleyerek, en basta ayrılan dış yaprak ve temiz bir ağırlık en tepeye konur. Önemli olan lahananın tamamının suyun içinde kalmaı aksi halde küf tutar. Üzerine pamuklu temiz bir tülbent örtülür ve mutfak tezgâhında 1 hafta bekler. Türk usülü fermentenizi buzdolabına kaldırarak 1 hafta içinde tüketin.

NOT :Burada en dikkat edilecek detay üzerinin tamamen tuzlu suyla kaplanması yoksa küflenme yaşarsınız, 1 hafta içinde hazır olacak bu yiyecek hayatınızın akışını değiştirecek.

EĞLENCELİ BAKIŞ AÇILARI

  • James hart tarafından 1633’te yazılan “klinike, or the diet of the diseased” çalışmada, onyedinci yüzyıl ingilizcesi ile şu şekilde tarif edilmektedir.(Yani anlıyoruz ki Avrupa da köklü bir geçmişe sahip bir yiyecek.) Almanya’da lahana, tuz ve kuru üzüm ile salamura yapılarak, bütün sene muhafaza edilir. Bu yiyecek genellikle sofrada ikram edilen ilk yiyecektir.
  • Ben Sauerkraut yerken üzerine biraz ekşi krema ve pul biber atıp macunumsu bir şekilde karıştırmaya bayılıyorum.
  • Köri sosu ile bekletilmiş Sauerkraut tavuk sote yanında mükemmel bir ruh ikizi.
  • Amerika da Sauerkraut fast foodlara ekleniyor. Böylece bu yiyeceklerin zararlı etkileri bir nebze azaltılmış oluyor. Günahkar bir bakış açısı ile yazımı sonlandırayım. Mayonezli ve yoğurtlu bir Sauerkraut karışımı patates kızartması ile harika gidiyor.
  • Türk usülü Sauerkraut’ı bazen mixerden geçiriyorum ve süzme bezi ile suyunu süzüp içiyorum. Şalgama benzer bir tadı oluyor ki bu harika. Özellikle tiroidli hastaların yapmasını öneririm.
  • Yine Türk usülü Sauerkraut’ı ara öğünlerinizde yediğinizde doygunluk hissi veriyor ve zayıflamanıza yardımcı oluyor. Ayrıca bu tariflerin hepsi probiyotik olduklarından barsakları düzenliyor.

Sauerkraut yapmanız için sizi yeterince provoke edebildiysem ne mutlu bana.

Aykırı Diyetisyen’in bu tariflerini sevdiklerinizle de paylaşmayı unutmayın.

Afiyet Olsun…

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir