Genel

Susuzluk ve Dr. Fereydoon Batmanghelidj’in Hikayesi

Dr. Fereydoon Batmanghelidj’in (Feridun Batmangeliç) hikayesi şimdiye kadar aldığım bütün hastalara öğrettiğim bir su içme geleneğini anlamanızı sağlayacak. Danışanlarım bu yöntemi ezbere bilirler…

Batmanghelidj İran İslam Devrimi sırasında 1979 yılında idamla yargılanmak üzere hapiste yatıyor. Hapishanedeki ilk günlerinde şiddetli kıvrandırıcı ülser ağrısı olan bir mahkûma hapishanenin revirinde hiç ilaç olmadığı için iki bardak su veriyor. Ağrı 8 dakika içinde geçiyor. Daha sonra hastası 3 saatte bir 500 mL (1 küçük pet şişe ya da 2 büyük su bardağı) su içmeye devam ediyor. Akut dönem geçtikten sonra hastaya yemekten yarım saat önce 250mL yemekten 2.5 saat sonra 250mL ve aralarda istediği kadar su içmesini öneriyor. Hasta yıllarca mide ağrısı çekmiyor. Hem de hiç ilaç kullanmadan!

Batmanghelidj ilk hastadan sonra hapisten çıktığı 1982 yılına kadar 3000’den fazla ülserli mahkûmu sadece suyla tedavi ediyor. Hapse girdiğinden bir yıl sonra ilk duruşmaya çıktığında hâkime insan sağlığı için çok önemli bir buluş yaptığını, yaptığı bu buluşun İran ve Batı tıp dergilerinde yayınlanması için bir makale yazdığını söylüyor. İdam edilmeden önce bu yazıyı kendisine teslim etmek istiyor. Hâkim duygulanıyor ve cezasını 3 yıla indiriyor. Daha sonraki aylarda ise erken tahliye kararı veriyor. Fakat Batmanghelidj araştırmalarını tamamlamak için erken tahliye teklifini kabul etmiyor, izin alarak fazladan birkaç ay daha hapishanede kalıyor (toplam 2 yıl 7 ay) ve çalışmalarını tamamlıyor.

Serbest kaldıktan sonra Birleşik Devletlere çalışmalarıyla ve üstün öngörüleriyle birlikte göç ediyor. Hayatının geri kalanında susuzlukla ilgili rahatsızlıkları araştırma üzerine araştırmalar yapan Batmanghelidj birçok rahatsızlığın susuzluk kaynaklı olduğunu ve modern tıbbın bunlardan bazılarını ilaçlarla çaresizce çözmeye çalıştığını farkediyor. Bunu kamuoyu ile paylaşmak adına keyifle okuduğum kitapları ve onlarca makale yazıyor. Kendi memleketinde bilim üretip yabancı memlekette derdini anlatabilmiş bu güzel ve yardımsever hekimin çalışmalarında gizli olan bir felsefe var. Hastalıkların nedenine odaklanılması gerektiğini öğretiyor. Yıllar boyunca leblebi gibi yutulan mide ilaçlarına ithafen.

Sevgiyle Kalın…

Aşağıda tabloda akut veya kronik susuzluk sonucu ortaya çıkabilecek rahatsızlıkların bazıları yer alıyor.

  1. Obezite
  2. Kanda LDL kolesterolü artışı
  3. Yüksek Trigliserit
  4. Koroner Tromboz
  5. Osteoartrit
  6. Osteoporoz
  7. Kalp yetmezliği
  8. Felç
  9. Genç yaşta şeker hastalığı
  10. Alzheimer
  11. MS(Multiple Skleroz)
  12. Lou Gehrig hastalığı olarak bilinen amiyortofik lateral skleroz
  13. Kas zayıflığı
  14. Parkinson
  15. Skleroderma
  16. Kanser
  17. AIDS
  18.  Hipertansiyon
  19. Romatoid Artrit
  20. Migren
  21. Mide ve Sindirim rahatsızlıkları

KAYNAKLAR

1-Hasta Değil Susuzsunuz/Dr.F. Batmanghelidj

2-The Essential Guide to Water and Salt/ Dr.F. Batmanghelidj

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir