Tariflerim

5 Adımda Ekşi Maya Tarifi

Çağımızın biyolojik silahı olarak gördüğüm ve günden güne genetiği ile daha da oynanan tahılların  tüketimine karşı her zaman mesafeliyimdir. Bu çoğu zaman diyet listelerime de yansır. PEKİ! GDO’nun yanı sıra zirai ilaçlarla da fazlasıyla yapısı değişmiş bu besinin zararlarını azaltmamız mümkün mü?

Ekmekte bulunan Gluten ve Lektin diğer gıda moleküllerine oranla oldukça büyük molekülere sahipler. Bu nedenle sindirim sistemimiz bu yapıları parçalamada çok zorlanıyor. Ancak pişirmeden önce kadim dostlarımız tarafından çeşitli enzimler aracılığıyla fermente edilerek dinlendirilen hamurlar için durum değişebiliyor. Gluten ve lektinleri barındıran tahılların bu yöntemle barsaklarda bulunan epitel yapılara daha az zarar verdiği düşünülüyor. Yani tahıllar da sütün; yoğurt veya kefir yapıldığı  gibi ıslah edilebiliyor.

Herkesin evinde çocuklarıyla deney tadında yapması gereken bir tarif;

Öncelikle bunun için Köylülüğü Hatırlamamız gerekiyor. Yani Paketli Her Ürüne Dur De! Bu Sloganın somut gerçekliğe kavuşması için bu besinleri bizim üretmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bunun başında da hazır mayalar geliyor.

EKŞİ MAYANIN HAZIRLANIŞI

YÖNTEM 1:

  1. Gün: 1 su bardağı organik tam buğday unu ah nerde o eski kara kılçık buğdayı bulan yine onu bulsun tavsiyemdir, 1 çay bardağı içme suyu ve bir tutam kaya tuzunu cam kasenin içinde elinizle veya tahta kaşıkla karıştırın. Üstünü tülbentle örtüp 2 gün oda sıcaklığında bekletin.
  1. Gün: Hamurdan hafif ekşimtrak bir koku gelmeye başlar. Hamurun üstü çatlar. Çanağın tabanına bakıldığında küçük hava kabarcıkları oluştuğu görülür. Bu hamurun üzerine 1 su bardağı un ve 1 çay bardağı su eklenerek tekrar yoğrulur (veya kaşıkla karıştırılır). Üstü örtülerek 1 gün dinlendirilir.
  1. Gün: Hamurun kokusu biraz daha ekşimtrak kokar. Hamur kabarmış olur. Hava kabarcıkları çok belirgindir. Bu hamurun üzerine 2 su bardağı un ve 2 çay bardağı su eklenerek tekrar yoğrulur (veya kaşıkla karıştırılır). Üstü örtülerek 1 gün dinlendirilir.
  1. Gün: Ekşi mayanız hazır! Bayağı kabarmış olur, bir sürü kocaman hava kabarcığı görülür, çok tatlı bir ekşi kokusu vardır. Bununla dilediğiniz ekmeği veya hamur işini hazırlayabilirsiniz. Mayanın en az 1 çay bardağını da daha sonra yeniden maya hazırlamak için için ayırmayı unutmayın.

YÖNTEM 2:

Yukarıdaki yöntem Saccharomyces, Bifidobacterium, Debaromyces, Laktobacillus ve birçok farklı  türde mayaların rol oynadığı geleneksel yöntemdir ve çok yararlıdır.Bunların yanı sıra geleneksel olarak Anadolu da yoğurt suyu, kefir suyu, nohut mayası ve daha birçok  farklı mayalama tekniği de yer almaktadır. 

Herkese Sağlık ve Afiyet Dilerim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir