Makaleler

Nutellayı Üreten İtalyanlar Bile Nutellayı Yemiyor

Ünlü sürülebilir çikolata markası Nutella son zamanlarda içeriğindeki Palmiye Yağına karşı oluşturulan kamuoyu sayesinde İtalya da market raflarından kaldırılmaya başlandı. 2016 yılında Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA),  200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının çok tehlikeli olduğunun altını çizdi. Bunun üzerine kahvaltılar da en çok tercih edilen sürülebilir çikolata olan Nutella içeriğinde palmiye yağı olması yüzünden gündeme oturdu.  İtalyan Üretici Ferrero lezzetinin değişeceği gerekçesiyle fındık ezmesi ürününde palmiye yağını kullanmaya ısrarla devam etti. Şirket son 12 ayda satışların yüzde 3
düşmesi üzerine, palmiye yağını savunan reklâm kampanyaları bile düzenlemeye başladı. Ancak artan kamuoyu baskısı karşısında bu kez de marketler palmiye yağı kullanılan Nutella’ları raflardan indirmeye başladı.

Aslında konuya ilk olarak dikkat çeken çevreciler Palmiye yağı üretilirken yağmur ormanlarının ve orangutanların yok edildiğini çok önceden gündeme taşımıştı. Ancak bu durum orangutanın ve ağacın ne demek olduğunu unutan batılı tüketim toplumun pek de ilgisini çekmedi. Çanlar bu kez sağlıkları için çalınca hemen etekleri tutuşuverdi.

Nutella, Ferrero şirketinin en önemli ürünü, şirketin senelik 10 milyar euro’yu bulan satışlarının beşte biri Nutella’ dan geliyor. Yani anlayacağınız pasta büyük ama bilinmeyen Unilever ve Nestle gibi dev gıda üreticilerinin de palmiye yağını birçok üründe kullanıyor olduğu.  Yani mesele sadece Nutella değil. Şimdiden duyar gibi oluyorum yahu her tarafımızı sarmışlar nasıl kaçınacağız bu kadar çöpten! dediğinizi.

Çok BASİT!!!

Eğer bir ürün siz satın almadığınız için şirketine ya da markete zarar ettirirse; o ürün market raflarından kaldırılır. Sen satın almazsan kendinle birlikte  kurtarabileceğin o kadar şey var ki: Yağmur ormanlarındaki orangutanlar, yemyeşil ağaçlar, bağımlılık yapan bu ürünleri anneleri alsın diye ortalık yerde kendilerini yere atıp ağlayan çocuklar, regl döneminde kaşık kaşık çikolata yutan yeni nesil anne adayları…

 

Diyetisyenin Reçetesi : Hazır satılan her türlü besin maddesini sofralarınızda uzak tutun. Sağlıklı Nesiller yetiştirmek için ödülleriniz bile sağlıklı olsun.

 

Sevgiyle Kalın…

Haberin Kaynağı İçin tıklayın

 

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir