Genel

Nikola Tesla Gibi Yaşamak

Bugün  tarihte ününü o öldükten sonra daha fazla duymaya başladığımız biri ile Nikola Tesla(10 Temmuz 1856, Smiljan (Gospić) – 7 Ocak 1943, New York) ile tanışmanızı istiyorum, ben onun hayatını okudukça kendimi buldum. Darısı size ilham verebileceklerin başına. İyi okumalar…

Babası bir papaz olan Tesla’nın annesi okuyup yazamamasına karşın, halk arasında pratik ev gereçleri mucidi olarak bilinirdi. Nikola’ya göre annesi, yaratıcı dahi olmaya adaydı. Babası her zaman papaz olmasını istiyordu, Tesla ise mühendislik okumayı istiyordu. Tesla ölümcül bir hastalık sırasında, mühendislik okursam çok daha iyi olurum demiş, babası da onu kıramamıştır(Dikkat ettiniz mi bir hastalığı yenmenin sevdiği şeylerle uğraşmak olduğunu düşünüyor Tesla, hem de gencecik yaşta bu bilgeliğe sahip). Annesinin de desteğine sahip olan Tesla, fizik ve matematikte bilgisini arttırırken, Graz’daki(Benim PNİ eğitimimin temellerinin atıldığı şehir) Politeknik okuluna girdi ve Prag Üniversitesi’nde eğitimini sürdürdü.

Onun ayrıntılı hayat öyküsünde dâhiyane fikirler ve bu temellerle atılmış 300’e yakın patentli icat yatıyor. Şimdilik ben onlarla sizi boğmayacağım ancak acaba Tesla;  insanlık tarihindeki en yaratıcı ve üretken beynini ne ile besliyordu işte benim ilgilendiğim noktalar burası. İlerleyen yaşına rağmen, üzerinde çalıştığı yaratıcılık gerektiren projelerde enerjik ve konsantre davranışlar sergilemiş. Peki Tesla başarı ve zekasını nasıl korumuş? 1933 yılında, 77 yaşında iken verdiği bir röportajda, Tesla hayatı hakkında bilgiler verirken,  bugün yeni yeni  popüler olan tıbbi bilgilerden bahsediyor.

Sağlıklı Yaşamaya Gençken Başlamak

Tesla, hayata iyi bir başlangıç yapmanın önemine inanıyordu ve gençken bile sağlıklı bir yaşam için gereken alışkanlıkları sürdürmenin öneminden bahsediyor. İleriki yaşlarda sahip olduğumuz beden ve zihin sağlığı, yalnızca gençliğimizi nasıl geçirdiğimize bağlıdır ifadesini kullanıyor. Tesla, kendi dayanıklılık ve canlılığını da gençken erdemli bir hayat geçirmiş olmasına bağlıyor. Teslanın röportajında ilgimi en çok çeken sözler ise şuydu;  Hiç tatil yapmak, çalışmalarıma ara vermek istemedim, eğer insanlar mizaçlarına uygun bir iş (hayat) seçerlerse, mutlulukları kendiliğinden ve ölçülemez derece artar.” Tesla yaptıklarını asla iş olarak görmemiş özetle, her zaman onu heyecanlandıran şeyler yapıyor ve ve bunları yarınlarında hep planlıyor.

Herkes Uzun Yaşamak İstiyor ama Bir Planları Yok

Tesla bir röportajında Pek çok insan hayatın kısalığına dair üzüntü duyar. Hayat çok kısa ve çoğu zaman planlarımızın sonucunu görmek için bile vaktimiz olmayabilir. Fakat çaba gösterirlerse, kişilerin hayatlarını uzatmaları mümkündür.” demiştir. Tesla yeme alışkanlıkları için, “Gereğinden fazla ve yanlış yiyecek, içecek tüketiyoruz. Gereğinden fazla yemek, vücutta toksik maddelerin birikimine neden oluyor ve bunların vücuttan uzaklaştırılması mümkün olmuyor” diyor.

Öğün sıklığına bile değinmiş olan Tesla son günlerde ilaç firmaları tarafından finanse edildiğini iddia ettiğim az az, sık sık beslenin teori çalışmasını o günlerden çürütmüş. Beslenme tarzı hakkında yine şöyle diyor Bize hizmet eden vücudumuza neden taşıyabileceğinden fazla yük yüklüyoruz? Ben günde 2 öğün yiyorum ve asitli gıdalardan kaçınıyorum. Neredeyse herkes, bezelye, fasulye gibi ürik asit içeren gıdalar tüketirken, ben bu besinleri ölçülü bir biçimde tüketiyorum. Balık ve eti  sınırlı tükettiğini de söyleyen Tesla bir başka röportajında şu ifadeleri kullanmış. Balık, beyin sağlığı için en iyi besinlerden biri olarak kabul edilir fakat içeriğindeki çok miktardaki fosfor nedeniyle kuvvetli asit reaksiyonlarına neden olur. Asidite ise, yaşlılık ile mücadele açısından şu ana kadarki en kötü düşmandır. Fark ettiniz mi bugünlerde ortalıkta dolaşan alkali diyet akımının temellerindeki mantığı biraz çözmüş bilge mucit.

Bütün Uyarıcı Maddelerden Uzak Durun Diye Uyarmış Tesla

Bütün uyarıcı maddelerden uzak duruyorum, aslında etten de uzak duruyorum(Etin de uyarıcı olduğundan bahsediyor, son zamanlarda şiddet gösterme eğilimi ile kırmızı et tüketme arasında ciddi bağlantılar bulundu).  Bence; yüzyıl içinde, kahve, çay ve tütün artık moda olmaktan çıkacak. diye de öngörüsünü ekliyor ünlü fizikçi.

Tesla; bir yandan asitli gıdalardan uzak durmuş, neredeyse tamamen vejeteryan olarak beslenmiştir fakat diğer taraftan da çok fazla içki tüketmiştir. Tesla’nın hergün viski içtiği bilinmektedir. Ve içki için Yaşam iksiri ifadelerini kullanmıştır. İçkinin insan geçmişinde ve geleceğinde her zaman var olacağını kaydeden ifadeleri var.(E ne diyelim günlük alkol alınması kısmına tam katılamadım ama vardır ünlü fizikçinin bildiği ayrıntılar, ya da Edison amcanın emek hırsızlığının çekilir olması için alkol şarttır belki Bknz. Ampülü Aslen Teslanın İcat Etmesi )

Tesla’nın oldukça fazla patates yediği de bilinmektedir. Patates için; Patates mükemmel bir sebzedir ve günde en az bir kere tüketilmelidir. İçeriğinde vücudun nötralizasyonunu sağlayan değerli mineral tuzları bulunmaktadır demiştir. Tabi geçmişte tüketilen patatesin hangi patates olduğu henüz bilinmiyor. Burada kastedilen tatlı patates, Yer elması, kırmızı patates te olabilir. Amerika da çok çeşitli patates türleri tüketilmekteydi ve yapılan tarım da pişirme yöntemleri de daha doğaldı. Eminim Tesla bugün kızartılarak önümüze konan cipsleri görseydi kafamıza şimşekler yağdırırdı.

Egzersiz ve Uykunun Süresi Değil Kalitesi Önemli

Tesla, egzersiz yapmanın önemini de vurgulamış. Hergün 8 yada 10 mil yürüdüğünü ve zamanı olduğu sürece vasıta kullanmak yerine yürümeyi tercih ettiğini söylemiş.

Ayrıca günlük olarak öncelikle ılık duş almanın, ardından ise daha uzun süre soğuk duş almanın önemini de vurgulamaktadır. Teslanın sabahları duş aldığı düşünüldüğünde bu soğuk duşları vücudunu uyandırmak için yaptığı anlaşılıyor. Tesla uyku hakkındaki görüşlerini şu şekilde özetlemiştir. Ben zar zor uyuyanlardanım fakat uykusuzluğum beni endişelendirmiyor. Bazen bir saat kadar uyuyorum. Ara sıra ise, birkaç ayda bir, 4 ya da 5 saat uyuyabiliyorum. Uyandığımda, tam anlamıyla bir pil gibi şarj edilmiş hissediyorum. Böyle bir geceden sonra beni hiçbir şey durduramıyor. Kendimi çok dayanıklı hissediyorum. Uykunun insanı yenilediğine, enerji verdiğine ve canlandırdığına dair şüphem yok fakat az uyumaya alışmış kişilerin kendini iyi hissetmeleri için uykunun çok gerekli olduğunu da düşünmüyorum.

Tesla 77 yaşında iken kendini ne kadar iyi hissettiğini şu sözleri ile vurguluyor. Kendimi enerjik, güçlü ve mental yetilerimin tamamına sahip hissediyorum. Bugün sahip olduğum enerji, bugün kazandığım enerji değildir. Problemlerimi enerjimin bir kısmını kullanarak çözüyorum ve enerjimi nasıl depo edeceğimi biliyorum.

Tesla yaşlanmaya ve daha akıllı olmaya minnet duyduğunu şu sözleri ile ifade ediyor. Sanılanın aksine eğer sağlıklı iseler, çalışmak yaşlı insanlar için daha kolaydır çünkü onlar varacakları hedefe  en kısa patikadan nasıl gideceklerinin pratiğini yıllarca yapmışlardır.

Kişisel Notum: Tabi ki Nikola Tesla gibi yaşayın gibi bir sonuç çıkarmanız için bu yazıyı yazmadım. Ancak günümüzde beslenme alışkanlıkları hakkında daha fazla bilimsel çalışmanın yanı sıra daha fazla yaşanmış hikâyelere de ihtiyaç duyuyor insan. Bir dahinin hayatınıza ilham vermesi dileği ile

Sevgiyle ve Sağlıkla Kalın…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir