Makaleler

Kan Grubundan Diyet Listesi Çıkar Mı?

Kan grupları insan kanındaki Antikorlara bakılarak kanın özelliği hakkında fikir sahibi olmak için geliştirilmiş bir sınıflandırma sistemidir. A, B, AB ve 0 türleri mevcuttur. Bundan bağımsız olarak Rh- , Rh + değerleri vardır. Peki bu değerlerin toplamı bize ne yiyip ne içeceğimiz hakkında fikir verebilir mi?

Kan grubunuza uygun bir diyet takip ederek kilo kaybedebilir, daha sağlıklı hissedebilir ve birçok hastalığa karşı olan risklerinizi düşürebilirsiniz. İşte son zamanlarda
çok konuşulan ve uzun bir zaman da konuşulmaya devam edecek olan kan gurubu diyetinin öne sürdüğü tekniklerle bize vaat edilen bunlar. Peki, bu fikrin temel dayanağı nedir?

HER İNSAN FARKLI VE ÖZELDİR!!!

Her insanın kendine özgü bir vücut yapısı vardır. Hiçbir insan birbirine benzemez DNA zinciri farklıdır. Ayrıca her insanın sindirim sistemi özelliği de birbirinden oldukça farklıdır. Fakat her bir bireyin sindirim sitemleri içinde kullanılan enzimleri, aynı kan gruplarını taşıyan insanlarda aynıdır. İşte bu teori son günlerde çok konuşulan kan grubuna göre beslenme görüşünün temel dayanağı.

TEORİLER VE ÇIKIŞ NOKTALARI

Bilimle ilgilenen veya hastalıkların etiyolojisi hakkında kafa yoran bütün sağlık camiası genetik faktörlerin hastalıklar üzerindeki etkilerini hesaba katarlar. Ancak nedensellik üzerine başlayan bu tartışmalarda genlerin oluşum süreci tartışıladurur(Epigenetik bakış açısı) Benim bu tartışmalara bu gazete köşesi üzerinde müdahil olma gibi bir niyetim yok. O yüzden teorinin çıkış noktasını özetlemeyi seçiyorum. Bulgulara göre ilk insanlar 0 kan grubu taşıyorlarmış, sonrasında da yedikleri şeyler üzerinden, kan gruplarını 0 kan grubu üzerinden farklılaşmış.

İLK ORTAYA ÇIKAN GRUP A GRUBU

M.Ö. 15.000 yıl civarında A kan grubu ortaya çıktı. Bu zamana kadar, atalarımızın ‘avcı-toplama günleri son bulup tarım tipi yaşama geçtiler. A kan grubunun zamanla oluşmasının, atalarımızın tarımsal vejetaryen tipi beslenmeye geçmesine denk geldiği düşünülüyor. İşte bu mantığa dayanarak: A kan grubuna sahip kişilerin; günümüzde de ağırlıklı olarak vejetaryen tipi beslenmeleri gerektiği söyleniyor.
B kan grubu ise yaklaşık M.Ö. 10.000 yılları civarında göçebe atalarımız sayesinde gelişmiş. Onlar kendi çiftliklerini bırakıp sürekli bir yerden bir yere hareket ederek arazileri dolaşmaya başladılar. B kan grubu et, süt grubu, tahıllar ve sebzeleri de içine alan çeşitlilikte beslendi. Bu yüzden b kan grubuna sahip kişilerin; günümüzde de diyette çeşitlilik sağlaması gerekiyor.
Bu teorileri destekler nitelikte bir bulgu da tarımsal gelişim ilk sağlandığı Mezopotamya bölgesinde A grubunun çok görülmesi dikkat çekiyor. Aynı şekilde göçebe hayatı yaşamayı yaylalara çıkarak sürdüre gelen bizler dahil, hala göçebe yaşayan Kafkas halklarının B kan grubuna fazla sahip olması da teoriyi inandırıcı kılıyor.

Son olarak sadece 1000 yıl önce. A ve B kan grubuna sahip kişilerin birleşmesiyle AB kan grubu ortaya çıktı. Bunun anlamı AB kan grubunun hem A grubunun hem de B grubunun tükettiklerine uyum sağlayabildikleri anlamına gelir.

DERLEMELERİN BİRLEŞİMİ

0 Grubu’nun özellikleri

0 Grubu’nda olanlar ilk insanları simgeler.
Et yemeye bayılırlar
Sindirim sistemleri sağlamdır
Bağışıklık sistemleri fazla hareketlidir. Enfeksiyonlara karşı zayıftırlar.
Diyet yapmaya ve çevreye uymaya zor alışırlar
Fiziksel olarak aktif olmak her şeyin ilacıdır.

A Grubu’nun özellikleri

Sindirim sistemi hassastır.
Bağışıklık sistemi dayanıklıdır.
Yerleşik beslenme ve çevre koşullarına kolayca uyum sağlar.
Stresle baş edebilme yeteneği yüksektir.
Güçlü ve sağlıklı kalması için sebze ağırlıklı diyet uygulamalıdır.
Deniz ürünleri ve kanatlı etlerini ihmal etmemelidir.

B Grubu’nun özellikleri

Besin çeşitliliği yüksek bir diyet olmazsa olmazdır.
Sütlü besinlere karşı düşkünlüğünü yoğurt yiyerek gidermelidir.
Strese karşı yaratıcılığını kullanır.
Formda kalabilmek için fiziksel ve zihinsel faaliyetler arasında denge kurması gerekir.
Kabuklu deniz ürünleri hariç bütün hayvansal proteinler iyi gelebilir.

AB Grubu’nun özellikleri

A ile B’nin modern karışımıdır.
Çevresel değişikliklerden kaynaklanan beslenme özellikleri gösterir.
Adaptif immün sistemleri çok aktiftir. O yüzden çeşitli yiyeceklere hassasiyet vardır.
Viral rahatsızlıklar bu kan grubu için risk faktörüdür.
Stresi içlerine atan AB grupları paylaşmadıkları sorunları yüzünden ölebilir.
A ve B grubu için sakıncalı olan yiyecekler bu grup için de sakıncalıdır.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Genetik bilimini, tarih bilimine dönüştüren bu hikâye üzerine tartışmalar alevlene dursun. Görüldüğü gibi biz kan grubu değerlerine bakarak hem bir diyet listesi çıkarabildik hem de kişilerin yaşam tarzı hakkında özellikli öneriler verebildik. Ancak yine de beslenme alışkanlığının oluşturulması için tek tip bulgulara bakıp değerlendirme yapmak anlamlı değil ve sakıncaları olabilir. Bunun yerine ben her ikisini aynı anda yapmayı öneriyorum. Yani modern teknikler ile kadim geçmişimiz olan kan grubu teorisini birleştirmek. Böylece her şeyden daha özel olan bedenimize özel beslenmeyi bulabiliriz.Ancak o zaman Hastalıkları Değil Hastaları Tedavi Etmiş Oluruz…

Sevgiyle kalın

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir